Wednesday, 17 August 2011

! Kucing Sayangg Tuannya !

Assalamualaikum.. salam sejahtera.. salam 1 Malaysia.. Bertemu lagi kita pada hari yang ceria ini.. :P

Entry kali niy pasal kucing.. meooOooww.. I Love Cat ! Sape ade kucing ? Angkat kaki.... T_____T Tahukah anda yang aq niy pencinta kucing a.k.a cat.. aq ade empat ekor kucing.. tapi dua ekor jea yang aq sayangg sangat².. niy dah dianggap adek kandung aq.. tapi yang dua ekor agy jadi adek tiri jea.. haha.. jahat kan.. pilih kasih betoll.. tapi bila tyme makan aq bagi sama rata lor.. baek jugakk kan.. :P

Em.. best taw bela kucing niy.. sape² yang bela kucing jea taw macam mana.. yang takder kucing toe anda tidakk akan dapat merasai nikmatnya.. :P aq paling suka layan telatah kucing yang nakal².. terhibur sangat.. kekadang kucing niy boleh jadi teman kita.. tempat kita luah perasaan pom boleh.. dia seolah² paham kita taw.. percaya tak ? hehe.. Aq sejak zaman kanak² ribena agy dah bela kucing.. tidoo toe memang dengan kucing lha.. law belai kucing toe memang keje aq.. huhuu..  aq sayanggg kucing² aq sangattt.. kucing aq pom sayanggg aq.. huhu.. meh² layan gamba aq punya kucing niy.. :) 

niy lha adek aq.. hahaha.. nama dia Comey.. <3 


niy plak nama dia Chekk coz dia satu² nya kucing kecik.. dia budak lucu taw.. :P 

yang niy dah jadi arwah.. kesian dia.. comel tak ? :)

Okay².. Sekian sahaja pertemuan kita tuk hari ini.. :) Take care yea sayangggg² semua ... Sebelom toe baca artikel niy.. ^_^

àKajian di Amerika Syarikat mendapati bahawa 94% daripada ketua eksekutif pernah memiliki haiwan peliharaan semasa kecil dan kanak-kanak yang mempunyai haiwan peliharaan lebih memahami konsep keprihatinan, perkongsian, tanggungjawab dan kasih sayang. Mereka juga lebih berjaya menjalinkan hubungan yang mesra sebagai orang dewasa.
àAksi membelai kucing telah terbukti berkesan menurunkan tekanan darah. Hasil tinjauan di Australia membuktikan memiliki haiwan peliharaan sama berkesan menurunkan tekanan darah seperti mengurangkan minuman beralkohol atau mengambil kurang
garam.
àPemilik haiwan peliharaan mempunyai tahap kolestrol darah yang lebih rendah, purata 2% lebih rendah daripada mereka yang tidak mempunyai haiwan peliharaan.
àPemilik haiwan peliharaan menanggung risiko penyakit jantung yang jauh lebih rendah berbanding mereka tanpa haiwan peliharaan. Memiliki haiwan peliharaan dapat membantu proses pemulihan pesakit daripada serangan penyakit jantung.
àPemilik haiwan peliharaan kurang diserang masalah seperti batuk, selesema, sakit kepala dan sakit belakang.
àPemilik kucing didapati mempunyai kesihatan psikologi yang lebih baik daripada bukan pemilik kucing. Kucing memberi tuannya sokongan emosi khas dan merupakan teman yang hebat sambil menjauhkan gejala kemurungan keseorangan, kecemasan dan lain-lain.
àKucing sesungguhnya baik untuk kita. Ia menyerlahkan kesihatan dan merupakan teman sejati selain membekalkan anak-anak dengan keyakinan dan tanggungjawab agar mereka membesar menjadi orang dewasa yang riang dan seimbang.

kiut miut kan kucing niy.. em.. bukan aq punya lhaa.. :)

3 comments:

Akito Boron said...

I love kucing so much bcoz it is manja, tame n comel. btw, aku rase happy bela meow ni :3

Wawazzup said...

huhu kucing saya baru ja mati sedih siot..huaahuaa

! yeen ! said...

Akito Boron : Sama lha kiter.. meowww.. :)

Wawazzup : Sedih nyew.. Takpew.. Meh2 amek kucing saya.. :P

Post a Comment